Effective August 9, 2006
FREQUENTLY ASKED REIMBURSEMENT QUESTIONS

1.
Why must I be reimbursed electronically? Public Law 104-134 mandates that after January 1, 1999, all Federal payments shall be made by electronic funds transfer unless a waiver is obtained from the Secretary of the Treasury.

2. If my organization paid for my ticket, may I request that the reimbursement go to them?  Due to increased restrictions by the receiving financial institutions, money should only be deposited into an account bearing your name. You may then reimburse your organization.   

3.
What if I don’t have a checking account?  The money can be deposited into a savings account.  Please call the Admissions Office (301-447-1035) and we will send you a form to complete.  If you don’t have a checking or savings account, you MUST submit a letter stating that fact, and a check will be sent to your home address.  However, your reimbursement may take longer up to 12 weeks.

4.
How will I know when it’s deposited?  The entry in an account may differ from bank to bank, but most likely it will be listed as “FED SALARY, FEM2, or TREAS” and will probably NOT have your name next to it.

5.
How long will it take for me to receive reimbursement?  The reimbursement should be made to your account no later than 6-8 weeks from the course start date.  If after 8 weeks you still haven’t received your reimbursement, please call the Admissions Office at (301) 447-1035 or email us at netc-admissions@dhs.gov to check on the status of your claim.

6.
What would delay my stipend being processed?  Not having any of the following:  1) your airline ticket; 2) itinerary with ticket number and payment made (ticket number pending is not acceptable); 3) POV information; 4) request from your organization for reimbursement or 5) the appropriate direct deposit information.  If you bank with a credit union, please have them confirm your routing and account numbers.

7.   What would reduce my stipend claim? Your stipend might be reduced if you purchased a refundable, first- or business-class ticket; took side trips or had extended stays; or purchased your ticket within 21 days prior to the course travel date.
8.   What if I am submitting an electronic airline ticket?  You must submit the itinerary receipt (listing the ticket number and showing that payment was made) at registration.  If the itinerary does not identify that the ticket is non-refundable, you need to provide us with documentation that the ticket is either non-refundable or the cheapest fare available at the time you purchased your ticket.  If you do not provide the documentation to us, we will only reimburse up to your state’s ceiling amount.
9.
Will I be reimbursed for the airfare if frequent flyer miles are used?  Frequent flyer miles cannot be reimbursed because you would not be incurring out-of-pocket expenses.

10.
What do I need to provide if I take a side/extended trip?  If the cost is less than your state’s ceiling amount, you will be reimbursed for the cost of the ticket.  If the cost is higher than your state’s ceiling amount, your reimbursement will be limited to your state’s ceiling amount.
11.
Do I receive reimbursement for parking, shuttles and travel between my home and my local airport?  No, those expenses are part of the student’s share of the stipend program.

12.
Will I be reimbursed for my meals?  No, that expense is also part of the student’s share of the stipend program.

13.
What is the driving mileage allowance?  Your reimbursement will be limited to the current POV Federal mileage allowance, or the state ceiling, WHICHEVER IS LESS.  POV mileage is subject to validation.

14. 
What information should I bring when driving my Privately Owned Vehicle (POV)?  You must show a picture ID (we recommend you bring two in case our security level is elevated), registration card, and have your odometer readings and license tag number PRIOR to receiving your room key.  Some states do not require the registration to be in the vehicle.  However, you must submit a copy of your POV registration to be eligible for a stipend.

15.
What documentation do I need if I am driving my organizational vehicle and they want to be reimbursed for my mileage?  In addition to the information listed in question #14, you also need a statement from your organization, on organization letterhead, stating that you are authorized to drive the vehicle and they would like you to receive reimbursement.  If you carpool with another student, only one driver will be reimbursed.  As stated in #2, the reimbursement will be made to your account. You will be responsible for reimbursing your organization.

16.
What if I’m driving with family, and they will be using the car off campus while I’m at NETC?  You must register your car on campus prior to your family taking the car off campus or you will not be eligible for reimbursement.
